Plánované uzávěry v areálu zoo

Ještěrka paví

(Timon pater)
Potrava: 
hmyz
Hmotnost: 
0,2-0,4 kg
Délka: 
25-60 cm
Biotop: 
lesnaté savany, řídké lesy
Ohrožení: 
málo ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Plazi
Řád: 
Šupinatí
Čeleď: 
Ještěrkovití
Čeleď latinsky: 
Lacertidae
Rozmnožování: 
Samice snáší i více než 10 vajec, mláďata se líhnou po 2-3 měsících.
Způsob života: 
Upřednostňuje suché křovinaté oblasti a otevřené lesy, staré olivové háje, vinice, někdy ji najdeme i na skalnatých nebo písečných plochách. Zdržuje se především na zemi, ale dobře šplhá i na stromy nebo skály. Jako úkryty si vyhrabává nory.
Zajímavosti
Tato ještěrka je blízce příbuzná ještěrky perlové z jihozápadní Evropy. Oba druhy se často chovají v teráriích.

Fotogalerie

Na tomto webu používáme soubory cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy.
Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech souborů cookie. Můžete však kliknout na tlačítko „Nastavení souborů cookie“ a poskytnout kontrolovaný souhlas.

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z nich se ve vašem prohlížeči ukládají soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může ovlivnit váš zážitek z prohlížení.