Ještěrka paví

(Timon pater)
Potrava: 
hmyz
Hmotnost: 
0,2-0,4 kg
Délka: 
25-60 cm
Biotop: 
lesnaté savany, řídké lesy
Ohrožení: 
málo ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Plazi
Řád: 
Šupinatí
Čeleď: 
Ještěrkovití
Čeleď latinsky: 
Lacertidae
Rozmnožování: 
Samice snáší i více než 10 vajec, mláďata se líhnou po 2-3 měsících.
Způsob života: 
Upřednostňuje suché křovinaté oblasti a otevřené lesy, staré olivové háje, vinice, někdy ji najdeme i na skalnatých nebo písečných plochách. Zdržuje se především na zemi, ale dobře šplhá i na stromy nebo skály. Jako úkryty si vyhrabává nory.
Zajímavosti
Tato ještěrka je blízce příbuzná ještěrky perlové z jihozápadní Evropy. Oba druhy se často chovají v teráriích.

Fotogalerie