Plánované uzávěry v areálu zoo

Klokan rudý

(Macropus rufus)
Potrava: 
listí, výhony
tráva
Hmotnost: 
20-95 kg
Výška: 
80-160 cm
Biotop: 
lesnaté savany, řídké lesy
stepi, buše, prérie
Ohrožení: 
málo ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Vačnatci
Čeleď: 
Klokanovití
Rozmnožování: 
Samice je březí 30 - 33 dnů. Mládě je po narození asi 2 cm dlouhé a váží jen 0,8 g. Teprve po třech měsících mu začíná narůstat srst. Mládě je trvale ve vaku 8 měsíců. Dospívá do 2 let.
Způsob života: 
Žije v malých skupinkách, někdy vytváří stáda až o 200 jedincích. Je velmi dobře přizpůsobený k životu na stepích a polopouštích.
Zajímavosti
Patří mezi největší druhy klokanů, velcí samci mohou dosahovat výšky přes 160 cm a hmotnosti 50 - 90 kg, samice jsou podstatně menší, obvykle váží 20-40 kg. Při útěku dokáže vyvinout rychlost až 48 km/h, může skákat 2 - 3 m vysoko a 8 - 9 m daleko. Jeho název nevznikl podle rezavě zbarvené srsti, ale podle rudého výměšku žláz, který si samci roztírají na hrudi. Dožívá se až 25 let.

Fotogalerie

Video archiv

Na tomto webu používáme soubory cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy.
Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech souborů cookie. Můžete však kliknout na tlačítko „Nastavení souborů cookie“ a poskytnout kontrolovaný souhlas.

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z nich se ve vašem prohlížeči ukládají soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může ovlivnit váš zážitek z prohlížení.