Klokánek králíkovitý

(Bettongia penicillata)
Potrava: 
hmyz
plody, ovoce
semena, bobule
Hmotnost: 
1,1-1,6 kg
Délka: 
30-38 cm
Biotop: 
lesnaté savany, řídké lesy
pralesy (tropy)
Ohrožení: 
kriticky ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Vačnatci
Čeleď: 
Klokánkovití
Rozmnožování: 
Mláďata může mít 2 - 3 krát do roka, březost trvá 21 dnů. Mládě tráví ve vaku asi 3 měsíce. Pohlavně dospívá okolo 1 roku života.
Způsob života: 
Žije ve světlých lesích a lesnatých oblastech, křovinatých lokalitách a ve vysoké trávě. Aktivní je v noci, den přečkává v hnízdě. Je samotářský, každý jedinec si chrání svůj okrsek.
Zajímavosti
Dříve byl klokánek králíkovitý mnohem hojnější než dnes, rozšířený byl na velkém území v jižní a jihozápadní Austrálii, kvůli rozvoji zemědělství a rozšíření lišek a zdivočelých koček, které jej loví, se stal velmi vzácným a přežil jen na několika místech v západní Austrálii. Dožívá se 5 - 7 let.

Fotogalerie