Plánované uzávěry v areálu zoo

Korovec jedovatý

(Heloderma suspectum suspectum)
Potrava: 
ještěři
malí savci
vejce
Hmotnost: 
600-1200 g
Délka: 
25-50 cm
Biotop: 
pouště a polopouště
stepi, buše, prérie
Ohrožení: 
druh blízký ohrožení
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Plazi
Řád: 
Šupinatí
Čeleď: 
Korovcovití
Rozmnožování: 
Samice snáší 2 - 10 vajec, ze kterých se mláďata líhnou za 120 - 180 dnů.
Způsob života: 
Obývá polopouštní a pouštní oblasti jihozápadu USA a severozápadu Mexika. Loví drobné obratlovce a s oblibou požírá ptačí i plazí vejce. Dokáže velmi dlouho hladovět.
Zajímavosti
Je jedním z několika málo druhů jedovatých ještěrů na světě. Toxin má poměrně silný, ale smrtelné případy otravy jsou velmi řídké. Jedové kanálky ústí při základnách zubů, proto většinou nebývá kousnutí tak nebezpečné jako uštknutí hadem, který jed vpravuje přímo do tkání. Dávka, kterou má v zásobě by stačila k usmrcení až pěti lidí.

Fotogalerie

Na tomto webu používáme soubory cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy.
Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech souborů cookie. Můžete však kliknout na tlačítko „Nastavení souborů cookie“ a poskytnout kontrolovaný souhlas.

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z nich se ve vašem prohlížeči ukládají soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může ovlivnit váš zážitek z prohlížení.