Plánované uzávěry v areálu zoo

Kotul veverovitý

(Saimiri sciureus)
Potrava: 
hmyz
plody, ovoce
semena, bobule
Hmotnost: 
0,6-1,4 kg
Délka: 
25-32 cm
Biotop: 
pralesy (tropy)
řeky, okolí řek
Ohrožení: 
málo ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Primáti
Čeleď: 
Malpovití
Rozmnožování: 
Samice rodí jediné mládě o hmotnosti 75 - 115 g, které několik měsíců nosí a kojí je do půl roku.
Způsob života: 
Obývá vlhké pralesy, lesy v okolí řek, mangrovové a bažinaté oblasti. Živí se ovocem, semeny, hmyzem, pavouky a sní i malou ještěrku nebo vejce.
Zajímavosti
Sdružuje se do velkých tlup čítajících od 10 do 100 jedinců, ale někdy mohou skupiny mít až několik set členů. Zajímavým jevem je válení se na zádech, které má dvě funkce, první z nich je péče o srst a druhá určuje postavení zvířete ve skupině. Dožívá se 10 - 20 roků.

Fotogalerie

Zvuková galerie

Na tomto webu používáme soubory cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy.
Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech souborů cookie. Můžete však kliknout na tlačítko „Nastavení souborů cookie“ a poskytnout kontrolovaný souhlas.

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z nich se ve vašem prohlížeči ukládají soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může ovlivnit váš zážitek z prohlížení.