Plánované uzávěry v areálu zoo

Kozorožec sibiřský

(Capra sibirica)
Potrava: 
listí, výhony
tráva
Hmotnost: 
40-150 kg
Výška: 
70-110 cm
Biotop: 
hory
Ohrožení: 
málo ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Sudokopytníci
Čeleď: 
Turovití
Rozmnožování: 
Samice mívá po březosti trvající okolo 160 dnů 1 - 2, méně často 3 mláďata. Dospívají po 1,5 - 2 letech života.
Způsob života: 
Je ještě poměrně hojně rozšířený ve vysokých horách Střední Asie, kde vystupuje až do výšek okolo 4 500 m n. m. Žije v malých skupinách, samci mezi sebou svádí boje o samice.
Zajímavosti
Dospělí samci mohou mít hmotnost až 150 kg a jejich mohutné rohy bývají dlouhé i přes 130 cm, samice jsou menší a rohy mají mnohem kratší. Jejich hlavními predátory jsou levharti sněžní, vlci, dhouli a medvědi, mláďata loví i rysi, lišky či orli. V přírodě se dožívají okolo 10 - 15 roků, v zoologických zahradách i více než 20 let.

Fotogalerie

Na tomto webu používáme soubory cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy.
Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech souborů cookie. Můžete však kliknout na tlačítko „Nastavení souborů cookie“ a poskytnout kontrolovaný souhlas.

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z nich se ve vašem prohlížeči ukládají soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může ovlivnit váš zážitek z prohlížení.