Plánované uzávěry v areálu zoo

Novinky

 

KRÁL JELIMÁN SE POCHLAPIL

Když se daří, tak se daří. V olomoucké zahradě se lemurům kata skutečně daří. K mláděti, které se narodilo 5. 3. 2019, přibylo 28. 3. 2019 další. „Rodiči jsou samec Taťka, samice Ambia a Bakaka. Celkem tak ve výběhu skotačí 7 lemurů,“ popisuje vývoj ve skupině zoolog Jitka Vokurková. Deštivé a chladné počasí však neumožňovalo jejich pobyt venku, a tak se ve světle kamer a fotoaparátů hřáli až dnes.
CHOV V ZOO OLOMOUC
Olomoucká zoo chovala lemury kata v letech 1990-1993, konkrétně pár ze Zoo Lešná. Tato zvířata se však nikdy nemnožila. V roce 2002, v době povodní v městě sta věží, pouze poskytla dočasný domov 7 samcům ze Zoo Praha. Zlomový se stal až rok 2012, kdy došlo k otevření chovného centra. 25. 4. 2012 ze Zoo Ostrava přicestovaly 3 samice - Menatra, Tonga a Ambia. Na samce Samba ze Zoo Opole si musely počkat do 12. 6. 2012. Král Jelimán, byť byl z počátku spíše Jelimánem než králem, ale nakonec pochopil, co se od něj očekává, překonal jazykovou bariéru, oplodnil všechny samice současně a následující rok se olomoucká zoo dočkala prvních 3 mláďat. Od té doby se zde tito lemuři pravidelně rozmnožují a k dnešnímu dni se zde narodilo celkem 32 mláďat.
OBECNÉ INFORMACE
Lemur kata obývá výhradně ostrov Madagaskar, kde žije v početných skupinách až o 30 členech, kterým velí dominantní samice. Mezi jeho typické znaky patří dlouhý pruhovaný ocas, kterým udržuje rovnováhu při skocích, a většina z nich, byť ne všichni, se na něm pyšní 13 černými a 13 bílými pruhy. Pohybuje se převážně v korunách stromů, a je oproti jiným lemurům aktivní ve dne. Živí se zejména lesními plody, ovocem, semeny a výhonky stromů, či hmyzem. Samice je schopná oplodnění pouze 3 dny v roce. Mládě se drží nejprve na břiše matky, po 2 týdnech přesedlá na matčina záda. Samice kojí cca 5 měsíců. Evropská asociace zoologických zahrad (EAZA) uvádí v rámci chovu v 205 zoo 2150 kusů. Většině poloopic kvůli kácení deštných pralesů doslova mizí domov před očima a stávají se tak nejohroženější skupinou primátů na světě, na prahu vyhynutí.
ZAJÍMAVOSTI
Staří Římané nazývali duchy zemřelých "lemuros“. První Francouzi, kteří na Madagaskaru přistáli a uslyšeli naříkavé plačtivé hlasy, připomínající lidský nářek, dali jejím původcům právě toto jméno. Slovo "lemur" tedy znamená "noční putující duch". Lemuři mívají problémy s termoregulací. Za chladného počasí se k sobě tisknou, aby se zahřáli. Po ránu se snaží ohřát co největší plochu těla slunečními paprsky, sedávají otočení k vycházejícímu slunci s rozpaženými horními končetinami. U lemurů dochází k samočinnému upínání šlach, proto, když ohnou loketní, či kolenní kloub, automaticky se končetinami přichytí větve.

Fotogalerie

Na tomto webu používáme soubory cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy.
Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech souborů cookie. Můžete však kliknout na tlačítko „Nastavení souborů cookie“ a poskytnout kontrolovaný souhlas.

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z nich se ve vašem prohlížeči ukládají soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může ovlivnit váš zážitek z prohlížení.