Lemur běločelý

(Eulemur fulvus albifrons)
Potrava: 
hmyz
listí, výhony
plody, ovoce
Hmotnost: 
2-3 kg
Délka: 
39-50 cm
Biotop: 
pralesy (tropy)
Ohrožení: 
první stupeň
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Primáti
Čeleď: 
Lemurovití
Rozmnožování: 
Samice mívá po 117 dnech březosti 1, výjimečně 2 mláďata, která nosí několik měsíců na boku. Dospívá do dvou let věku.
Způsob života: 
Žije v malých rodinných tlupách o 4 až 17 jedincích.
Zajímavosti
Bíle zbarvenou hlavu mají jen samci, samice jsou celé hnědé nebo hnědošedé. Žije pouze v severovýchodní části Madagaskaru, kde je tento druh také ohrožený vypalováním původních pralesů a ničením jejich přirozeného prostředí. V přírodě se dožívá okolo 20 let, ale v zoologických zahradách více než 30 let.

Fotogalerie

Zvuková galerie