Plánované uzávěry v areálu zoo

Lemur kata

(Lemur catta)
Potrava: 
hmyz
listí, výhony
plody, ovoce
Hmotnost: 
2, 2-3, 5 kg
Délka: 
96-112 cm
Biotop: 
pralesy (tropy)
Ohrožení: 
ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Primáti
Čeleď: 
Lemurovití
Rozmnožování: 
Březost trvá asi 134-138 dnů. Samice rodí jen jedno mládě, které kojí tři měsíce, mládě nejprve nosí zachycená v srsti na břiše, později jej vozí na zádech.
Způsob života: 
V přírodě tvoří tlupy o 10-15 jedincích. Obývají sušší oblasti s řídkými lesy a skalisky.
Zajímavosti
Ocas s výrazně černobílým proužkováním jim slouží k vzájemnému dorozumívání ve vysoké trávě i jako kormidlo při skocích z větve na větev. Název lemur získali podle latinského slova lemuros, což značilo duše zemřelých, které se měly ozývat příšerným křikem a nářkem. Dožívají se až 27 let.

Fotogalerie

Zvuková galerie

Na tomto webu používáme soubory cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy.
Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech souborů cookie. Můžete však kliknout na tlačítko „Nastavení souborů cookie“ a poskytnout kontrolovaný souhlas.

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z nich se ve vašem prohlížeči ukládají soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může ovlivnit váš zážitek z prohlížení.