Plánované uzávěry v areálu zoo

Lvíček zlatý

(Leontopithecus rosalia)
Potrava: 
hmyz
plody, ovoce
semena, bobule
Hmotnost: 
360-700 g
Délka: 
20-30 cm
Biotop: 
pralesy (tropy)
Ohrožení: 
ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Primáti
Čeleď: 
Kosmanovití
Rozmnožování: 
Samice rodí po 125 - 132 dnech březosti 1 - 3 mláďata, nejčastěji mívají dvojčata.
Způsob života: 
Žije v malých rodinných skupinkách. Obývá primární i sekundární lesy v okolí moře. Živí se ovocem, rostlinnými šťávami, občas uloví i hmyz a malé obratlovce, zejména drobné plazy.
Zajímavosti
Název dostal podle zlatavé barvy a delší srsti vyrůstající za hlavou. Žije na velmi malém území na jihovýchodě Brazílie. V přírodě je ohrožený především ničením jejich životního prostředí a nyní žije asi jen na 2 % území původního výskytu. Patří mezi silně ohrožené druhy savců, ale jejich stavy v přírodě se díky ochraně zvedly z 200 ks v roce 1975 na současných 1000 ks.

Fotogalerie

Zvuková galerie

Na tomto webu používáme soubory cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy.
Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech souborů cookie. Můžete však kliknout na tlačítko „Nastavení souborů cookie“ a poskytnout kontrolovaný souhlas.

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z nich se ve vašem prohlížeči ukládají soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může ovlivnit váš zážitek z prohlížení.