Makak červenolící

(Macaca fuscata)
Potrava: 
listí, výhony
plody, ovoce
semena, bobule
Hmotnost: 
9-11 kg
Délka: 
76
Biotop: 
hory
lesy (mírné klima)
Ohrožení: 
první stupeň
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Primáti
Čeleď: 
Kočkodanovití
Rozmnožování: 
Březost trvá 174 dnů. Matka nosí zpočátku mládě na břiše a kojí je více než 1 rok. V přírodě probíhá většina porodů v období od dubna do září. Pohlavně dospívají ve 3 - 5 letech.
Způsob života: 
Obývají zalesněné lokality především na vysočinách a nižších horách. Jejich potravu tvoří plody, listy a květy nejrůznějších stromů a keřů. Žije ve skupinách o 20 - 100 členech, sestávajících se ze samic, mláďat a několika samců.
Zajímavosti
Makak červenolící neboli japonský je nejseverněji žijícím primátem, hustá srst jej dobře chrání před drsným podnebím v jeho domovině. V zimě žije i na sněhu, který může být až metr hluboký a teploty zde klesají pod - 15 °C. V pohoří Nagano žije v okolí řady horkých pramenů vyhřívaných blízkou sopkou. V silných mrazech se pak do těchto pramenů chodí koupat a ohřívat. Jeho stavy se odhadují na 35 - 50 tisíc kusů, ale neustále se snižují. Dožívá se až 30 let.

Fotogalerie

Zvuková galerie