Novinky

 

MALÝ KUKUKIFIKU MÁ ZPÁTKY TÁTU

Malý hrabáč, narozený 26. března už váží 24 kg. Ve věku 4 měsíců je sice stále závislý na matce, ale pokud se týká
výživy, už není plně odkázán na mateřské mléko. V popisu svého dětství měl sice přejít z mateřského mléka na
červy, ale patrně ho zaujala naše gastronomie a začal konzumovat dříve kaši. Poklidný průběh jeho vývoje hovořil
pro to, aby se otec, který byl v zájmu úspěšného odchovu před porodem od partnerky oddělen, vrátil k mláděti
a jeho matce. Učinil tak 29. 7. Ale pár měsíců oddělené ložnice udělaly své, a prozatím spolu nespí a ani nespí.
„Těžko říct, komu odloučení vyhovovalo, ale věříme, že si k sobě, jakmile matka přestane kojit,zase cestu najdou.
Prozatím je důležité, že k žádným rodinným konfliktům zásadního charakteru nedochází a mládě vyrůstá mezi
oběma rodiči,“ dodává s úsměvem zoolog RNDr. Libuše Veselá.
CHOV V ZOO OLOMOUC
Hrabáč patří mezi velmi vzácně chované druhy. Chová jej přibližně 25 evropských zoo, přičemž odchovává 7 zahrad.
V Čechách se s ním můžeme setkat v Praze, ve Dvoře Králové, v Plzni a v Olomouci, kde chováme hrabáče od roku
2017 a kde se 26. března 2020 narodilo první mládě. Odchov tohoto druhu je velmi náročný a v letošním roce je
olomoucké mládě zatím v naším republice jediné. Důvodů nezdaru při odchovu může být hned několik počínaje
komplikacemi při porodu a těsně po něm přes nedostatečnou životaschopnost až po neopatrné zacházení ze strany
matky. Život tohoto mláděte museli chovatelé tvrdě vybojovat, přesto si přejí, aby se příští rok narodilo další.
OBECNÉ INFORMACE
S tímto savcem se můžeme setkat v Africe, na jih od Sahary. Dospělec váží cca 60 kg, dožívá se přibližně 20 let. Jeho
biorytmus je oproti lidskému obrácený. Hrabáč přes den spí a aktivuje za soumraku, kdy běhá po krajině a
vyhledává termity. Pomocí silných drápů rozhrabává termitiště a termitů samotných se zmocňuje lepkavým
jazykem až 30 cm dlouhým a zpracovává je pomocí plochých zubů, které nemají kořeny a stále dorůstají. Tuto
potravu je v zajetí podobně jako u mravenečníků nesnadné nahradit. Do jeho jídelníčku v zoo patří jemně
rozmixovaná kaše z vařeného masa, granulí, žloutků, mrkve, banánů, rýže. Tou pravou pochoutkou jsou pro ně
mouční červi.
ZAJÍMAVOSTI
Zavalitý, téměř lysý savec, jehož tělo pokrývají řídké štětinky a končetiny jsou zakončeny dlouhými drápy, s ocasem
klokana, protáhlým prasečím rypáčkem, ušima zajíce vypadá, jakoby si kreslíř vyhrál a smíchal několik zvířat
dohromady. Varlata mají samci uložena v dutině břišní, tudíž je nesnadné určit pohlaví, doporučuje se proto
analýza DNA. Uši dokáže sklopit podél hlavy a činí tak převážně ve spánku.

Fotogalerie