Mangusta liščí

(Cynictis penicillata)
Potrava: 
hmyz
malí savci
plody, ovoce
Hmotnost: 
0,5-0,8 kg
Délka: 
25-40 cm
Biotop: 
lesnaté savany, řídké lesy
stepi, buše, prérie
Ohrožení: 
běžný druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Šelmy
Čeleď: 
Promykovití
Rozmnožování: 
Samice rodí až pět mláďat, obvykle jich však bývá méně. Březost trvá 45 - 57 dnů. Mláďata dospívají do jednoho roku života.
Způsob života: 
Žije na savanách, své teritorium si označuje močí. Základ skupiny, která může mít až 50 členů, tvoří rodičovský pár a jejich mláďata.
Zajímavosti
Zajímavá je výměna letní a zimní srsti, která se liší i barvou, což u zvířat žijících v tropických oblastech není obvyklé. Často se stává kořistí dravých ptáků, hadů a šakalů. Živí se různými drobnými živočichy, ale loví i jedovaté hady. Dožívá se okolo 10 roků.

Fotogalerie