Novinky

 

MLÁDĚ MEDOJEDA ŽIJÍCÍ V ILEGALITĚ JE KLUK!

Odchovalo se a úspěšně. Dostalo samostatný prostor, čas i klid. Stalo se pýchou olomoucké zahrady, byť se s návštěvníky nesetkalo. Řeč je o mláděti medojeda kapského. Narodilo se 9. 4. 2021 a jeho pohlaví už není tajemstvím. 1,0! „Jelikož matka je velmi opatrná a ne příliš přátelská, dlouho jsme o mláděti věděli jen podle zvuků, které vydávalo. V současné době už je jen o něco menší než matka, ale oba jsou na sobě navzájem velice závislí. Mláďata medojedů se od matky odstavují až po 10. měsíci věku, jeho umístění do spřátelené zoologické zahrady má tudíž ještě čas,“ uvádí zoolog RNDr. Libuše Veselá.
CHOV V ZOO OLOMOUC
Medojed je chován v zoo velmi zřídka. Na celém světě se jedná jen o 16 institucí. V celé Evropě pouze potom o 6 zařízení, z toho 3 české zoo. Olomouckou skupinu zakládali v roce 2018 samec Akin a samice Kali. Jednalo se o geneticky cenné jedince, jelikož pochází z míst svého přirozeného výskytu v Africe. Olomoucká zoo prozatím odchovala celkem 2 mláďata. V zajetí narozených mláďat, současně zkušeností a informací z prvních týdnů jejich života existuje pramálo, navíc z odchovu ve volné přírodě samice nedělá veřejnou záležitost.
OBECNÉ INFORMACE
Původ označení pochází z latinského mellivora - mel (med) a voro (žeru, hltám). S touto kunovitou šelmou bychom se tváří v tvář mohli setkat nejen v Africe ale také v částech jižní Asie. Samci mívají oproti samicím až dvojnásobnou váhu cca 15 kg. Volná kůže v krční oblasti medojeda chrání nejen proti bodnutí žihadlem, ale také i při napadení, kdy se díky ní podobně jako medvěd malajský dokáže vymanit ze sevření a otočit se až o 180°. Svalnaté přední končetiny má obdařené drápy dlouhými až 5 cm. Pomocí nich dokáže během pár minut vyhrabat díru velkou tak, že ji může použít jako svůj úkryt. Jedná se o zvíře aktivující převážně v noci. Medojed je všežravec, nepohrdne mršinou, pochutná si i na ovoci a má rád med. V zajetí se může dožít až 26 let, ve volné přírodě podstatně méně.
ZAJÍMAVOSTI
Medojed je velmi nebojácné a silné zvíře. Jsou známé případy, kdy zaútočil i na několik lvů. Do skladby jeho jídelníčku patří i smrtelně jedovatí hadi - zmije útočná či kobra. Pokud ho paralyzují jedem, medojed sice na pár minut upadá do stavu podobajícího se smrti, ale většinou uštknutí přežije. Medojed použitím výměšku análních žláz dokáže zdárně omráčit blanokřídlý hmyz. Úzce spolupracuje (mutualismus) s opeřencem medozvěstkou křiklavou. Ta svým křikem zvěstuje, že nalezla včelí hnízdo. Medojeda k němu navede, počká, až ho rozbije, vyplení, a poté se k hostině přidá, zbytky pláství jsou pro ni uspokojením z dobře vykonané spolupráce. Pozoruhodné je u medojeda i období páření. Samice v říji se pozná neochvějně – páří se téměř nepřetržitě 1-2 dny.

Fotogalerie