Mravenečník čtyřprstý

(Tamandua tetradactyla)
Potrava: 
červi, ponravy
hmyz
mravenci, termiti
Hmotnost: 
2-7 kg
Délka: 
54-77 cm
Biotop: 
lesnaté savany, řídké lesy
pralesy (tropy)
Ohrožení: 
běžný druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Chudozubí
Čeleď: 
Mravenečníkovití
Rozmnožování: 
Samice rodí jediné mládě po 130 - 150 dnech březosti, které nosí na zádech.
Způsob života: 
Obývá lesní i křovinaté biotopy v Jižní Americe, výborně šplhá po stromech, ale pohybuje se obratně i na zemi. Aktivní je hlavně v noci a za soumraku, ve dne se ukrývá v dutinách. Živí se hlavně termity a mravenci, požírá i jiný hmyz a rád má i med a plod lesních včel.
Zajímavosti
Má částečně ovíjivý ocas, kterým si pomáhá při šplhání. V okolí řitního otvoru má vyvinuté pachové žlázy, které vydávají nepříjemný zápach, proto se mu také někdy říká "smraďoch pralesa". V sebeobraně se postaví na zadní nohy, ocas slouží jako opora a předními prackami s dlouhými drápy se brání. Nemá žádné zuby, potravu polyká celou a zpracovává ji až v žaludku. Dožívá se okolo 10 - 12 let.

Fotogalerie