Plánované uzávěry v areálu zoo

Psoun prériový

(Cynomys ludovicianus)
Potrava: 
listí, výhony
semena, bobule
tráva
Hmotnost: 
0,9-1,5 kg
Délka: 
28-33 cm
Biotop: 
stepi, buše, prérie
Ohrožení: 
málo ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Hlodavci
Čeleď: 
Veverkovití
Rozmnožování: 
Brzy na jaře samice rodí po 27 - 33 dnech 3 až 5 mláďat, která dospívají do dvou let.
Způsob života: 
Na amerických prériích vytváří velké kolonie, které se táhnout na kilometry daleko a čítají statisíce až milióny kusů. Každá rodina zde má své vlastní teritorium, které brání proti ostatním jedincům.
Zajímavosti
Svůj název dostal podle hlasitého štěkavého zvuku, který vydává v nebezpečí. Pokud jsou ostatní na pastvě, stojí jeden psoun opodál a hlídá. Při spatření nepřítele hlasitě hvízdne a varuje tak ostatní zvířata, ta se na tento signál okamžitě schovají do nory. Jejich podzemní hnízda vynikají svou složitostí, bývají hluboká i přes dva metry a mívají několik východů. Dožívají se okolo osmi let.

Fotogalerie

Video archiv

Na tomto webu používáme soubory cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy.
Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech souborů cookie. Můžete však kliknout na tlačítko „Nastavení souborů cookie“ a poskytnout kontrolovaný souhlas.

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z nich se ve vašem prohlížeči ukládají soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může ovlivnit váš zážitek z prohlížení.