Plánované uzávěry v areálu zoo

Rys karpatský

(Lynx lynx carpaticus)
Potrava: 
malí savci
ptáci
střední savci
Hmotnost: 
8-38 kg
Délka: 
80-130 cm
Biotop: 
lesy (mírné klima)
Ohrožení: 
málo ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Šelmy
Čeleď: 
Kočkovití
Rozmnožování: 
Samice mívá po 63 - 70 dnech březosti až 5 mláďat, která se osamostatňují ve druhém roce života.
Způsob života: 
Žije samotářsky. Hlavní složkou jeho potravy je srnčí zvěř, hlodavci a ptáci. Ve svém teritoriu nesnese lišky, divoké kočky a další šelmy, vyžene i vlka, jen medvědy nechává na pokoji.
Zajímavosti
Rys je naší největší kočkovitou šelmou, v současné době se vyskytuje především v Beskydech a na Šumavě, ale občas se objevuje i na několika dalších místech naší republiky. Celkový počet rysů na našem území se odhaduje na 100 jedinců, ohrožen je především nelegálním lovem. Dožívá se do 15 let.

Fotogalerie

Na tomto webu používáme soubory cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy.
Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech souborů cookie. Můžete však kliknout na tlačítko „Nastavení souborů cookie“ a poskytnout kontrolovaný souhlas.

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z nich se ve vašem prohlížeči ukládají soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může ovlivnit váš zážitek z prohlížení.