Plánované uzávěry v areálu zoo

Serval stepní

(Leptailurus serval)
Potrava: 
ještěři
malí savci
ptáci
Hmotnost: 
8-18 kg
Délka: 
67-100 cm
Biotop: 
stepi, buše, prérie
Ohrožení: 
málo ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Šelmy
Čeleď: 
Kočkovití
Rozmnožování: 
Březost trvá okolo 75 dnů, samice rodí 1-3 mláďata. Kojí je dva až tři měsíce. Samice si svá mláďata brání a může být v této době agresivní.
Způsob života: 
Obývá stepi, polopouště a křovinaté oblasti, nežije v tropických pralesích. Výborně skáče a ve skoku dokáže chytat i vzlétající ptáky, dále loví menší savce a plazy.
Zajímavosti
Serval se podobá postavou rysovi, je ale o něco menší, štíhlejší a má delší nohy. Základní zbarvení je žlutohnědé s černými skvrnami, které mohou na zádech splývat v tmavé pruhy, někdy se u něj vyskytují i černě zbarvení jedinci. Dříve byl pronásledován pro svou krásnou kůži a na některých lokalitách byl vyhuben, přesto je v přírodě na většině území ještě poměrně hojný. Aktivní je hlavně v noci a za soumraku.

Fotogalerie

Na tomto webu používáme soubory cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy.
Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech souborů cookie. Můžete však kliknout na tlačítko „Nastavení souborů cookie“ a poskytnout kontrolovaný souhlas.

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z nich se ve vašem prohlížeči ukládají soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může ovlivnit váš zážitek z prohlížení.