Plánované uzávěry v areálu zoo

Sklípkan parahybský

(Lasiodora parahybana)
Potrava: 
hmyz
ještěři
malí savci
Hmotnost: 
40-60 g
Délka: 
5-10 cm
Biotop: 
mokřady, bažiny
pralesy (tropy)
Ohrožení: 
málo ohrožený druh
Kmen: 
Členovci
Třída: 
Pavoukovci
Řád: 
Pavouci
Čeleď: 
Sklípkanovití
Rozmnožování: 
Po 2 - 3 měsících od páření snáší samice několik set až tisíc vajec do velkého kokonu, který pečlivě hlídá. Vylíhlé nymfy zůstávají ještě asi dva měsíce v kokonu, teprve pak se poprvé svlékají a opouští jej.
Způsob života: 
Obývá lesní, lesostepní a křovinaté lokality, kde si vyhrabává až 25 cm hluboké nory.
Zajímavosti
Dorůstá značné velikosti i s nohama může měřit až 20 cm, není útočný, ale při úleku je trochu zbrklý. Je schopen ulovit kromě hmyzu i hlodavce, ptáčka nebo ještěrku. Brání se vyčesáváním žahavých chloupků i kousáním.

Fotogalerie

Na tomto webu používáme soubory cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy.
Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech souborů cookie. Můžete však kliknout na tlačítko „Nastavení souborů cookie“ a poskytnout kontrolovaný souhlas.

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z nich se ve vašem prohlížeči ukládají soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může ovlivnit váš zážitek z prohlížení.