Plánované uzávěry v areálu zoo

Sob polární

(Rangifer tarandus)
Potrava: 
listí, výhony
tráva
Hmotnost: 
60-120 kg
Výška: 
90-120 cm
Biotop: 
domácí zvíře
tundra
Ohrožení: 
málo ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Sudokopytníci
Čeleď: 
Jelenovití
Rozmnožování: 
V říji, která bývá na podzim, vytváří samci harémy s 10 - 15 samicemi. Samice rodí po 7 - 8 měsíční březosti 1 - 2 mláďata.
Způsob života: 
Jejich přirozeným prostředím je severská tundra a tajga. Stáda někdy dosahují až několik desítek tisíc jedinců, na jaře a na podzim podnikají daleké migrační cesty. Jejich hlavními predátory jsou vlci.
Zajímavosti
Mají široká kopýtka umožňující chůzi na ledu, sněhu i v bahnu. Parohy mají na rozdíl od ostatních jelenů obě pohlaví. Staří samci je mívají velmi členité a mohutné, shazují je po říji. V zimě se živí hlavně lišejníky. V severní Evropě a na Sibiři jsou důležitými domácími zvířaty, chovají se polodivoce pro maso, mléko i jako tažná zvířata.

Fotogalerie

Na tomto webu používáme soubory cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy.
Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech souborů cookie. Můžete však kliknout na tlačítko „Nastavení souborů cookie“ a poskytnout kontrolovaný souhlas.

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z nich se ve vašem prohlížeči ukládají soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může ovlivnit váš zážitek z prohlížení.