Plánované uzávěry v areálu zoo

Sovice sněžní

(Nyctea scandiaca)
Potrava: 
malí savci
ptáci
střední savci
Hmotnost: 
1,4-2,5 kg
Délka: 
50-68 cm
Biotop: 
tundra
Ohrožení: 
zranitelný druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Ptáci
Řád: 
Sovy
Čeleď: 
Puštíkovití
Rozmnožování: 
Hnízdí v půdních prohlubních, na vejcích sedí jen samice 32 - 34 dnů, snáší 3 - 8 vajec, výjimečně až 10. Mláďata krmí oba rodiče 50 - 60 dnů.
Způsob života: 
V přírodě se živí převážně drobnými hlodavci - lumíky, ale dokáží ulovit i zajíce nebo větší ptáky. V období přemnožení lumíků mívají sovice sněžní větší počet mláďat.
Zajímavosti
Sovice sněžní patří mezi typické obyvatele arktických oblastí. Žije v tundrách a na náhorních planinách v severní Evropě, Asii, Grónsku a v Kanadě. Zajímavý je její pohlavní dimorfismus: samci jsou téměř bílí, samice mají husté černé vlnkování. Vzácně ji lze zastihnout i na našem území, během 20. století zde byla pozorována asi 15 krát. V přírodě se dožívá do 6 let.

Fotogalerie

Zvuková galerie

Na tomto webu používáme soubory cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy.
Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech souborů cookie. Můžete však kliknout na tlačítko „Nastavení souborů cookie“ a poskytnout kontrolovaný souhlas.

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z nich se ve vašem prohlížeči ukládají soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může ovlivnit váš zážitek z prohlížení.