Štětkoun africký

(Potamochoerus porcus)
Potrava: 
malí savci
plody, ovoce
Hmotnost: 
50-130 kg
Délka: 
100-140 cm
Biotop: 
stepi, buše, prérie
Ohrožení: 
běžný druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Sudokopytníci
Čeleď: 
Prasatovití
Rozmnožování: 
Samice je březí 4 měsíce a rodí 3 - 6 mláďat, o která se starají oba rodiče. Ta dospívají ve 2 - 3 letech.
Způsob života: 
Je menší než prase divoké a má krásné rezavohnědé zbarvení. V přírodě žije v menších tlupách v lesích a buši, často v okolí řek nebo bažin.
Zajímavosti
Má převážně noční aktivitu. Kanec svou tlupu urputně chrání a dokáže se postavit na odpor i šelmám, loví je zejména levharti a hyeny. Neobvyklé výrůstky na hlavě samců jim slouží jako "nárazníky" při vzájemných soubojích v období říje. V přírodě se dožívají okolo 15 let.

Fotogalerie

Zvuková galerie