Surikata

(Suricata suricatta)
Potrava: 
hmyz
malí savci
plody, ovoce
Hmotnost: 
0,6-1,1 kg
Délka: 
25-35 cm
Biotop: 
pouště a polopouště
stepi, buše, prérie
Ohrožení: 
běžný druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Šelmy
Čeleď: 
Promykovití
Rozmnožování: 
Samice mívá po 77 dnech březosti 2 - 5 mláďat. Rozmnožuje se jen dominantní pár, ale o mláďata se starají všichni členové kolonie společně. Dospívají do jednoho roku života.
Způsob života: 
Je obyvatelem suchých savan a polopouští. Žije ve velkých koloniích, kde panuje pevná hierarchie.
Zajímavosti
Zatímco někteří jedinci se věnují shánění potravy nebo úpravě doupat, jiní stojí opodál na blízkém vyvýšeném místě a hlídají okolí. Při spatření nebezpečí upozorní hlasitým zvukem ostatní a všichni zmizí v hlubokých norách. V němčině se jí proto říká zemní mužíček (Erdmännchen) a náš starší název je hrabačka surikata. Dožívá se 10 - 13 roků.

Fotogalerie

Video archiv

Zvuková galerie