Plánované uzávěry v areálu zoo

Tilikva obrovská

(Tiliqua gigas)
Potrava: 
hmyz
měkkýši
plody, ovoce
Hmotnost: 
500-700 g
Délka: 
50-62 cm
Biotop: 
lesnaté savany, řídké lesy
stepi, buše, prérie
Ohrožení: 
málo ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Plazi
Řád: 
Šupinatí
Čeleď: 
Scinkovití
Rozmnožování: 
Samci mezi sebou zápasí o samičky. Samice jsou vejcoživorodé, vejce se tedy vyvíjí v jejich těle a po 120 - 150 dnech březosti se jim narodí 10 - 20 mláďat, o která se již dál nestarají.
Způsob života: 
Obývají polopouštní a stepní biotopy, ale objevují se i v buších a lesnatých oblastech. Žijí pouze na zemi, na stromy nešplhají. Živí se hmyzem, drobnými obratlovci i rostlinnou potravou, nejraději ale mají šneky a slimáky.
Zajímavosti
Tilikvy obrovské, stejně jako ostatní druhy tohoto rodu, mají modře zbarvený jazyk, jenž při vyplazení má sloužit k zastrašení nepřátel. Tento mohutný scink může dorůstat do délky přes 60 cm, samci bývají mohutnější než samice. Dospívá ve věku okolo dvou let a dožívá se i přes 20 let.

Fotogalerie

Na tomto webu používáme soubory cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy.
Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech souborů cookie. Můžete však kliknout na tlačítko „Nastavení souborů cookie“ a poskytnout kontrolovaný souhlas.

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z nich se ve vašem prohlížeči ukládají soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může ovlivnit váš zážitek z prohlížení.