Plánované uzávěry v areálu zoo

Urzon kanadský

(Erethizon dorsatum)
Potrava: 
listí, výhony
semena, bobule
Hmotnost: 
3,5-7 kg
Délka: 
65-80 cm
Biotop: 
lesy (mírné klima)
řeky, okolí řek
Ohrožení: 
málo ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Hlodavci
Čeleď: 
Urzonovití
Rozmnožování: 
K páření dochází na podzim a v zimě, samice je březí okolo sedmi měsíců, rodí jedno, výjimečně dvě mláďata. To je velmi vyspělé a po několika dnech již může šplhat po stromech.
Způsob života: 
Nejčastěji se vyskytuje v jehličnatých a smíšených lesích, kde žije po většinu roku samotářsky. Velmi obratně šplhá a na zem slézá jen občas. Živí se především kůrou, pupeny, lýkem, listy a jehličím.
Zajímavosti
I když se někdy nazývá stromový dikobraz je více příbuzný morčatům než pravým dikobrazům. Ocas má nechápavý, na vrchní straně pokrytý ostny, v nebezpečí se brání prudkými údery ocasu a současně se celý naježí. Bodliny mají drobounké zpětné háčky a zabodnuté pod kůži způsobují bolestivá poranění, která dlouho hnisají. Pohlavně dospívá v 1,5 - 2 letech a dožívá se až 18 roků.

Fotogalerie

Na tomto webu používáme soubory cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy.
Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech souborů cookie. Můžete však kliknout na tlačítko „Nastavení souborů cookie“ a poskytnout kontrolovaný souhlas.

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z nich se ve vašem prohlížeči ukládají soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může ovlivnit váš zážitek z prohlížení.