Užovka domácí

(Boaedon fuliginosus)
Potrava: 
malí savci
Délka: 
65-78 cm
Biotop: 
lesnaté savany, řídké lesy
pouště a polopouště
savany
Ohrožení: 
běžný druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Plazi
Řád: 
Šupinatí
Čeleď: 
Užovkovití
Čeleď latinsky: 
Lamprophiidae
Rozmnožování: 
Samice klade až 16 vajec, ze kterých se po dvou měsících líhnou mláďata.
Způsob života: 
Tato užovka je rozšířená v téměř celé Africe, kde obývá různá stanoviště. Nevyhýbá se ani okolí lidských obydlí.
Zajímavosti
Tento had loví zejména menší druhy savců, které uškrtí. Jejich kořist často zahrnuje i odpočívající netopýry.