Plánované uzávěry v areálu zoo

Novinky

 

VÍTÁME MLÁDĚ NEJVĚTŠÍ KOČKOVITÉ ŠELMY EVROPY

Narodil se sameček rysa karpatského. Matka ho skrývala v rozsáhlém zarostlém výběhu dlouho před zraky nejen návštěvníků, ale i chovatelů. „Dle chování rodičů jsme předpokládali, že samice porodila, ale jistotu jsme získali až poté, co jsme mládě poprvé spatřili,“ uvádí zooložka Ing. Jitka Vokurková.
CHOV V ZOO OLOMOUC
Olomoucká zoo chová rysy od roku 1965. Za dobu jejich působení v zahradě se podařilo úspěšně odchovat celkem 28 mláďat rysů ostrovidů a 13 mláďat rysů karpatských, z nichž některá byla i navrácena do volné přírody. Současně výběh obývají rodiče s mládětem.
OBECNÉ INFORMACE
Rys je největší kočkovitou šelmou Evropy, která bývala běžným obyvatelem našich lesů. Na přelomu 19. a 20. století mu u nás ale hrozilo vyhubení. V ČR se nyní jeho výskyt udává zejména v oblasti Beskyd a na Šumavě. Charakteristickým znakem všech rysů je krátký ocas a trojúhelníkovité uši s černými štětinkami (tzv. chvostky). Skvěle šplhá. Jeho poměrně velké tlapy využívá jako sněžnice, jelikož mu zabraňují, aby se při svých toulkách zasněženými oblastmi propadal do hlubokého sněhu. Během zimy srst na tlapách ještě zhoustne, zvětší se tak jejich plocha a tím i schopnost rysa pohybovat se po sněhu.
Žije samotářsky, páry tvoří pouze v období říje. Loví vše od drobných savců a ptáků až po srnčí zvěř. Svou kořist většinou odtáhne stranou a přehrne listím a větvičkami (výjimečně ji i vytáhne na strom). Jeho ochota se k ní vrátit závisí na míře hladu a dostupnosti dalších úlovků: je-li v okolí dostatek neopatrné kořisti, raději jde lovit znovu. Pokud je kořisti málo a další lov namáhavý, vrací se ke kořisti pravidelně. Zajíc mu tak může vystačit na dva dny, srna až na týden. Jednotlivci mají odlišné uspořádání a intenzitu skvrn, což výzkumníkům v přírodě usnadňuje práci při identifikaci konkrétních jedinců. Délka březosti je cca 70 dní a po této době se rodí 1-4 mláďata o hmotnosti 250-420 g. Největší současnou hrozbou pro evropské populace rysů je nelegální lov.
ZAJÍMAVOSTI
Rysům se přezdívá samotáři s přehledem. Jak samotný název napovídá, vynikají výborným zrakem a sluchem. Myš jsou schopni zaznamenat na více než 70 m, srnčí zvěř až na 500 m a zajíce okusujícího potravu slyší na vzdálenost 50-60 m. Samci mohou dosahovat hmotnosti i přes 30 kg, samice málokdy váží přes 20 kg.

Fotogalerie

Na tomto webu používáme soubory cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy.
Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech souborů cookie. Můžete však kliknout na tlačítko „Nastavení souborů cookie“ a poskytnout kontrolovaný souhlas.

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z nich se ve vašem prohlížeči ukládají soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může ovlivnit váš zážitek z prohlížení.