Plánované uzávěry v areálu zoo

Želva ostruhatá

(Geochelone sulcata)
Potrava: 
listí, výhony
plody, ovoce
tráva
Hmotnost: 
23-64 kg
Délka: 
57-72 cm
Biotop: 
pouště a polopouště
stepi, buše, prérie
Ohrožení: 
zranitelný druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Plazi
Řád: 
Želvy
Čeleď: 
Testudovití
Rozmnožování: 
V období páření spolu samci bojují, souboje mohou skončit i smrtí protivníka. Samice snáší okolo 15 vajec o průměru 45 mm, která zahrabává do písku. Délka inkubace závisí na teplotě a trvá 90 - 200 dnů.
Způsob života: 
Obývá suché polopuštní a stepní oblasti, kde se živí trávou, sukulentními rostlinami a požírá i trus šelem.
Zajímavosti
Želva ostruhatá patří mezi velké druhy želv, samci bývají o třetinu větší než samice, největší jedinec měřil 83 cm a měl hmotnost 105 kg. A je tedy po želvě sloní a obrovské třetí největší želvou světa. Vyhrabává si hluboké nory v nichž přečkává nejteplejší části dne. Její věk se odhaduje na 50 - 150 let.

Fotogalerie

Na tomto webu používáme soubory cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy.
Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech souborů cookie. Můžete však kliknout na tlačítko „Nastavení souborů cookie“ a poskytnout kontrolovaný souhlas.

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z nich se ve vašem prohlížeči ukládají soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může ovlivnit váš zážitek z prohlížení.