Želva skalní

(Malacochersus tornieri )
Potrava: 
listí, výhony
plody, ovoce
tráva
Hmotnost: 
0, 5 kg
Délka: 
15-20 cm
Biotop: 
hory
savany
Ohrožení: 
kriticky ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Plazi
Řád: 
Želvy
Čeleď: 
Testudovití
Rozmnožování: 
Samice klade v červenci a v srpnu 1 - 2 poměrně velká podlouhlá vejce, která zahrabává do písčité půdy. Inkubace vajec trvá čtyři až každých šest měsíců, mláďata jsou po vylíhnutí dlouhá okolo 40 mm.
Způsob života: 
Obývá suché křovinaté oblasti, svahy a skalnaté výchozy až do nadmořské výšky 1800 m. Dlouhé drápy jí umožňují obratně šplhat po skalách.
Zajímavosti
Želva skalní je poměrně obratná a rychlá, plochý krunýř jí umožňuje ukrývat se ve skalních štěrbinách. Často se sdružuje do větších skupin. Patří mezi menší druhy želv a její krunýř dosahuje délky kolem 17 cm, samice bývají o něco menší než samci. Dožívá se 20 - 40 let.

Fotogalerie