Plánované uzávěry v areálu zoo

Želva skalní

(Malacochersus tornieri )
Potrava: 
listí, výhony
plody, ovoce
tráva
Hmotnost: 
0, 5 kg
Délka: 
15-20 cm
Biotop: 
hory
savany
Ohrožení: 
kriticky ohrožený druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Plazi
Řád: 
Želvy
Čeleď: 
Testudovití
Rozmnožování: 
Samice klade v červenci a v srpnu 1 - 2 poměrně velká podlouhlá vejce, která zahrabává do písčité půdy. Inkubace vajec trvá čtyři až každých šest měsíců, mláďata jsou po vylíhnutí dlouhá okolo 40 mm.
Způsob života: 
Obývá suché křovinaté oblasti, svahy a skalnaté výchozy až do nadmořské výšky 1800 m. Dlouhé drápy jí umožňují obratně šplhat po skalách.
Zajímavosti
Želva skalní je poměrně obratná a rychlá, plochý krunýř jí umožňuje ukrývat se ve skalních štěrbinách. Často se sdružuje do větších skupin. Patří mezi menší druhy želv a její krunýř dosahuje délky kolem 17 cm, samice bývají o něco menší než samci. Dožívá se 20 - 40 let.

Fotogalerie

Na tomto webu používáme soubory cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy.
Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech souborů cookie. Můžete však kliknout na tlačítko „Nastavení souborů cookie“ a poskytnout kontrolovaný souhlas.

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z nich se ve vašem prohlížeči ukládají soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může ovlivnit váš zážitek z prohlížení.