Plánované opravy v areálu zoo

Zubr evropský

(Bison bonasus)
Potrava: 
listí, výhony
tráva
Hmotnost: 
400-900 kg
Délka: 
160-200 cm
Biotop: 
lesy (mírné klima)
pralesy (tropy)
stepi, buše, prérie
Ohrožení: 
zranitelný druh
Kmen: 
Strunatci
Třída: 
Savci
Řád: 
Sudokopytníci
Čeleď: 
Turovití
Rozmnožování: 
Samice je březí 264 dnů. Mívá jen jedno mládě, které po narození váží okolo 25 kg.
Způsob života: 
Žije v malých stádech v oblastech listnatých a smíšených lesů i na otevřených lesostepích. Původně obýval téměř celou Evropu až po řeku Volhu a Kavkaz. Dnes žijí reintrodukované populace jen na několika místech v Evropě.
Zajímavosti
Zubr je největším evropským kopytníkem dorůstá délky 2,5 - 3,5 m, výšky v kohoutku i přes 1,5 m a hmotnost do 900 - 1000 kg. U nás byl zubr vyhuben asi ve 14. století. Dříve byl poměrně hojně rozšířen, o čemž svědčí celá řada místopisných názvů (Zubří, Zubrnice) a zubří hlava je také ve znaku města Přerova. Poslední zubři v přírodě vyhynuli počátkem 20. století, pro další chov byla tehdy použita zvířata žijící v oborách a v zoologických zahradách v počtu 54 kusů.

Fotogalerie

Zvuková galerie

Na tomto webu používáme soubory cookie

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy.
Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním všech souborů cookie. Můžete však kliknout na tlačítko „Nastavení souborů cookie“ a poskytnout kontrolovaný souhlas.

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z nich se ve vašem prohlížeči ukládají soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může ovlivnit váš zážitek z prohlížení.